Een asbestinventaris is een overzicht van de aanwezige asbestmaterialen en asbesthoudende toepassingen in een gebouw, woning of werkzone. Het wordt opgesteld na een grondige inspectie van alle materialen en onderdelen die mogelijk asbest bevatten. Voor elke asbesthoudende toepassing die is aangetroffen, biedt de asbestinventaris advies over het veilig beheren of verwijderen ervan.
Er bestaan twee soorten asbestinventarissen: destructieve en niet-destructieve asbestinventarissen.
Een destructieve asbestinventaris wordt opgesteld voordat onderhouds- of renovatiewerkzaamheden plaatsvinden in een gebouw, of voordat het wordt gesloopt. Deze inventaris beschrijft alle asbestmaterialen in het gebouw, zowel direct waarneembare materialen als ingesloten materialen die tijdens de werkzaamheden of sloop bloot komen te liggen.
Deze asbestmaterialen kunnen dankzij de destructieve asbestinventaris veilig en selectief worden verwijderd voordat alle andere werkzaamheden beginnen. Zo beschermen we werknemers van niet onbeschermd in contact met asbest te komen. Zo werken we ook aan onze toekomst en belandt het asbest niet bij het sloopafval.
Visuele inventaris
Een niet-destructieve asbestinventaris, of visuele inventaris, beschrijft enkel de direct waarneembare asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw. Tijdens de inspectie worden wanden of vloeren nooit beschadigd om verborgen asbest op te sporen, wat wel gebeurt bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris.
Desondanks zijn er soms kleine beschadigingen aan verdachte materialen nodig voor een niet-destructieve inventaris. Vaak kan alleen een laboratoriumanalyse met zekerheid bepalen of een materiaal asbesthoudend is of niet. Voor het nemen van een monster moet dan een stukje van het materiaal worden verwijderd.
Bescherm uw gezondheid - laat asbest verwijderen
Asbest is gevaarlijk en er zijn gezondheidsrisico's aan verbonden als er niet goed mee wordt omgegaan. Asbest werd gebruikt in de bouw voor de jaren 1980, en kan nog steeds worden gevonden in veel gebouwen vandaag. Het is belangrijk om het te verwijderen voordat u renovatie- of sloopwerkzaamheden uitvoert, dit is bij wet verplicht.
Waar wij voor staan.
Veiligheid voorop
Alle verplichtingen worden meticuleus gevolgd om uw gezondheid en die van onze medewerkers te garanderen.
Correcte techniek
We maken gebruik van de juiste techniek in samenspraak met de preventie-arbeidsgeneesheer en asbestdeskundige.
Ook grote werven
Voor kleine klussen kan u ons bereiken maar ook met grotere werven en bedrijfsgebouwen hebben wij ervaring.
Gecertificeerde medewerkers
Al onze medewerkers hebben het certificaat 'Eenvoudige Handelingen' op zak. Dit certificaat moet jaarlijks vernieuwd worden.
Ga voor een beestige aanpak.